Exministra Javorského pochovali na cintoríne vo Veľkom Šariši

09.11.2005 Prešov

Veľký Šariš 9. novembra (TASR) - Bývalého ministra zdravotníctva Ľubomíra Javorského pochovali dnes popoludní na cintoríne vo Veľkom Šariši. Na poslednej roz...
Veľký Šariš 9. novembra (TASR) - Bývalého ministra zdravotníctva Ľubomíra Javorského pochovali dnes popoludní na cintoríne vo Veľkom Šariši. Na poslednej rozlúčke v miestnom dome smútku s rímskokatolíckym cirkevným obradom sa zúčastnili stovky ľudí.

Exminister zomrel v pondelok 7. novembra na následky postrelenia hlavy. V kaluži krvi v rodinnom dome vo Veľkom Šariši ho našla na poludnie jeho manželka Helena. Lekári ani v Prešove a po prevoze ani v košickej nemocnici mu už nevedeli pomôcť. Príčiny jeho smrti sú zahalené tajomstvom. Javorský nezanechal podľa policajných zdrojov ani list na rozlúčku.
Zástupca riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove Ján Soták vo svojom príhovore na smútočnom zhromaždení ocenil prácu 56-ročného Javorského ako stomatochirurga a aj ako verejného činiteľa. Javorský nastúpil do prešovskej nemocnice v roku 1979 a odišiel z nej do súkromnej praxe koncom tohoročného augusta. V rokoch 1992 až 1994 bol riaditeľom tejto nemocnice. Potom prijal post ministra v treťom vládnom kabinete Vladimíra Mečiara a zastával ho v rokoch 1994 až 1998. Už pred tým sa v politike angažoval, keď bol za Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) poslancom Federálneho zhromaždenia Českej a Slovenskej federatívnej republiky.
Predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík, ktorý sa na Javorského pohrebe zúčastnil povedal, že \"nechápe, čo sa s Javorským stalo a ak si siahol na život, tak zrejme bol v hlbokej depresii\". Podľa Chudíka ho už v takej situácii zažil, a to keď odišiel z ministerského postu a veľmi ťažko sa s tým vyrovnával. Chudík konštatoval, že s Javorským úzko spolupracoval desať rokov od roku 1992. \"Bol jedným z mála členov HZDS, ktorý za mnou prišiel a porozprávali sme sa, aj keď už mňa z HZDS vylúčili, \" dodal.
 

Vyberte región

mark